origineel overnachten in Durbuy in de Ardennen

15x origineel overnachten in Durbuy

Het karakteristieke stadje Durbuy, gelegen in de provincie Luxemburg, heeft vakantiegangers veel te bieden. De restaurants en gezellige terrassen in het pittoreske centrum, de smalle straatjes waar het heerlijk slenteren is, het kasteel van de graven van Ursel dat over de stad uitkijkt, de rivier de Ourthe waar de stad langs ligt en de locatie van deze stad te midden van uitgestrekte bossen van de Belgische Ardennen, maken van Durbuy een veelzijdige vakantiebestemming én een ideale uitvalsbasis. Durbuy heeft een roerig verleden. In 1331 heeft het stadsrechten gekregen en claimt nu het kleinste stadje van de wereld te zijn. In de middeleeuwen vertakte de Ourthe om de stad heen en was Durbuy een eilandje met stadsmuren en hierdoor bijna onaantastbaar. Veel van de huizen in Durbuy zijn gebouwd met stenen van de voormalige, zes meter hoge, stadsmuren die de stad jarenlang moesten beveiligen tegen aanvallen. De stadsmuren werden na verloop van tijd onnodig. Inmiddels is Durbuy met zijn middeleeuwse uitstraling, voor iedereen te bewonderen. Er zijn talloze mogelijkheden om te overnachten in Durbuy.

1. Romantische boomhut bij Bohon in Durbuy

In de categorie originele overnachtingen scoort deze boomhut hoge punten! De accommodatie bevindt zich op een rustige plek in de tuin van de eigenaar van de boomhut, privacy is hierdoor gegarandeerd. Via een houten trap betreed je een ruim terras waar een heerlijk Scandinavisch bubbelbad is geïnstalleerd. Binnen in de ruime boomhut vind je een gezellige woonkamer met fijne banken, een keuken met gootsteen, kookplaat en oven en een mezzanine met een comfortabel tweepersoonsbed. Ook is er een douche, een toilet en een heerlijke sauna. In deze boomhut is alles aanwezig om je een optimaal gevoel van rust te geven.

In de directe omgeving van dit onderkomen vind je natuurlijk het gezellige stadje Durbuy waar van alles te beleven is. Neem bijvoorbeeld het toeristische treintje naar de uitkijktoren van Durbuy vanwaar je een geweldig uitzicht over dit mooie stadje hebt. In de omgeving zijn mooie wandelingen uitgezet. Wandel bijvoorbeeld de veelzijdige route Bohon-Durbuy die je langs de Roche de Falize, oftewel het anticlinaal van Durbuy, weilanden en door het bos weer terug op je bestemming brengt.

Ook interessant: Glampings in de Ardennen

2. Ideale familie- of vriendenhuis met drie slaapkamers bij Petit-Han

Dit modern ingerichte huis, met toch een knusse uitstraling, is dankzij de zes slaapplaatsen (nog buiten het kinderbedje), bijzonder geschikt voor gezinnen met kinderen, of voor een groepje vrienden. In de ruime woonkamer past iedereen op de grote banken of poefs en ook de eettafel is geschikt om met zes personen een maaltijd te nuttigen. Het sanitair is mooi strak, net als de keuken die volledig is uitgerust en waar je naar hartenlust een volledige maaltijd op tafel kunt toveren. Ook heel handig zijn de wasmachine en droger. Het huis heeft een groot terras met tuinmeubilair. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht op de mooie omgeving. Wil je er meteen op uit? Dat kan want er staan fietsen ter beschikking. Het centrum van Durbuy ligt op ongeveer drie kilometer afstand.

Buiten fietsen in de omgeving, is het water opzoeken zeker een goede optie. De rivier de Ourthe leent zich goed voor kanovaren en kajakken en stroomt onder andere langs Durbuy, Barvaux en La Roche. Er zijn meerdere routes zowel voor beginners als gevorderden. De Ourthe voedt het stuwmeer van Nisramont wat vaak een vertrekpunt is voor leuke kanotochten. Daarnaast zijn er op het stuwmeer ook andere watersporten te beoefenen.

3. Comfortabele bungalow op een bungalowpark in Durbuy

Les Jardin de Durbuy is een bungalowpark waar charmante chalets voor maximaal vijf personen verhuurd worden. Er zijn verschillende soorten bungalows, van standaard tot de meer luxueuzere versies. De bungalows hebben een terras en een keuken met koelkast, kookplaat, magnetron, waterkoker en koffiezetapparaat. Er is een eethoek en de woonkamer heeft een flatscreen televisie. De badkamer is uitgerust met een wastafel en een douche.

Als je kiest voor een bungalow op Les Jardin de Durbuy dan hoeven jij, en de kinderen, zich niet te vervelen als je ervoor kiest om een dagje op het park te blijven. Er zijn verschillende sportvelden en pingpong- en tafeltennistafels. Baantjes trekken of lekker plonzen met de kleintjes, kan in het verwarmde binnenzwembad, mét kinderbad. Er zijn ook twee speeltuinen. Tevens heeft het park een eigen brasserie waar terecht kunt voor snacks en hele maaltijden. Handig als je geen zin hebt om in de keuken te staan. Vlakbij het park vind je een groot avonturenpark, Adventure Valley. Zoals de naam al zegt, bij Adventure Valley draait het om spannende avonturen beleven. Denk bijvoorbeeld aan binnen-activiteiten als lasergamen of escape rooms, maar ook buiten is van alles te beleven. Van klimmuren tot een challenge parcours, van glijden langs een zipline tot afdalen in een grot. Geschikt voor jong en oud!

4. Luxe kamers in het centrum van Durbuy

Le Sanglier des Ardennes ligt in het centrum van Durbuy aan de oever van de Ourthe. Vanuit het hotel is het middeleeuwse kasteel Le Chateau de Durbuy te zien. Hotel Le Sanglier des Ardennes is een bekende naam in Durbuy aangezien het al in de jaren vijftig van de vorige eeuw in bedrijf was. Het heeft sinds die tijd natuurlijk wel een moderne make-over gekregen wat ook goed terug te zien is in de verschillende kamertypes. De meest luxe kamers hebben zelfs een bubbelbad, sauna en hamam. Het hotel heeft maar liefst drie restaurants met ieder een ander concept. Bij Le Grand Verre kan je een keuze maken uit verschillende gastronomisch gewaagde gerechten, bij La Bru’sserie is het concept foodsharing en worden er verschillende soorten tapas geserveerd. Bij restaurant Wagyu staan geroosterde vlees- en visgerechten centraal. In het hotel zijn tevens enkele boetieks te vinden, een fitnessruimte en uitgebreide wellness-faciliteiten.

Op ongeveer tien minuten afstand van je hotel vind je de golfbaan van Durbuy waar je een balletje kan slaan op de greens in het mooie landschap. Toch meer zin in cultuur? Het Museum voor Geschiedenis en Kunst van Durbuy, dat gehuisvest is in een 16e-eeuwse graanschuur, biedt je een reis door de tijd die voor jong en oud geschikt is. Het doel van het museum is om hedendaagse kunst te verbinden aan het historisch erfgoed. Om de dag goed af te sluiten ga je naar de Tortuga Bar waar je ondergedompeld wordt in piratensferen, waar de rum rijkelijk vloeit en waar je insectenhapjes kunt bestellen.

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe buitengewone accommodaties op onze website.

5. Klein hotel in het hart van Durbuy

In het centrum van Durbuy ligt Hotel La Calèche. De kamers van dit hotel hebben een warme, rustige uitstraling en zijn geschikt voor twee personen. De wifi is gratis. Alle dertien kamers hebben airconditioning en een HD-televisie. Ook heb je de beschikking over een Nespresso-apparaat. Ook is er een designbadkamer aanwezig met een Italiaanse douche. Verlichting, televisie en muziek kunnen worden bediend met een tablet dat je op de kamer vindt. Het hotel heeft een gezellige brasserie met een verwarmd terras. Een fijne plek voor een lekkere maaltijd en een goed glas wijn.

De Ardennen zijn een geweldige locatie om te wandelen, te fietsen of te mountainbiken, maar het loont ook cultuur met natuur te combineren. Het Kasteel van Modave ligt op ongeveer zestien kilometer van Durbuy verwijderd en is zeker een bezoekje waard. Het kasteel staat op een zestig meter hoge rots en geeft een fantastisch uitzicht op het natuurreservaat in de vallei van Hoyoux. Het kasteel van Modave is gerestaureerd en grotendeels gemeubileerd met meubelstukken uit de 18e en 19de eeuw. Ook hangen er 17e-eeuwse wandkleden en schilderijen. Op de gedekte tafels staat antiek kristal en boven je hoofd hangen kroonluchters. Lopend door de vele zalen waan je je bijna terug in de tijd. Vanaf het kasteel kan je een wandelroute van zevenkilometer lopen door de vallei, of je blijft rondom het kasteel in de prachtige tuinen ronddwalen.

6. Rustiek gelegen hotel met wellness in Barvaux

Vlak bij Durbuy ligt het plaatsje Barvaux waar hotel Azur en Ardenne te vinden is. Het hotel is heel landelijk gelegen en biedt overal uitzicht op het glooiende landschap van de Ardennen. De kamers in dit hotel zijn modern ingericht en hebben een flatscreen-tv en een minibar. In de eveneens moderne badkamer staan de toiletartikelen voor je klaar en het douchen of baden schiet je in de eveneens aanwezige badjas die je ook mee kunt nemen naar het verwarmde binnenzwembad of naar het heerlijke wellnesscentrum. In het wellnesscentrum vind je onder andere een hot tub, een sauna en een stoombad. Of probeer de hydromassagetafel! In restaurant Majorette is een a-la-cart menukaart en er is een mogelijkheid om fietsen te huren om de omgeving te verkennen. Er worden bij Azur en Ardenne verschillende activiteiten georganiseerd en voor de kinderen is er een speeltuin.

Een dagje uit met de kinderen kan ook voor volwassenen spannend zijn. Wat dacht je van een gigantisch doolhof? Het Labyrint van Barvaux ligt op maar tien minuten afstand van Durbuy en biedt een dag vol pret. In de elf hectare maisdoolhof lopen acteurs in de rondte die hun toneelstukjes opvoeren. Buiten het maisdoolhof is er ook een houten doolhof en een doolhof in het donker om de zintuigen te prikkelen. In het Labyrint van Barvaux worden ook voorstellingen gegeven en er is een parcours met verschillende proefjes.

7. Glamping in de heuvels vlak bij Durbuy

Zoek je het echte kampeergevoel maar gun je jezelf toch meer luxe? Kies dan voor uniek overnachten in de Ardennen in één van de glamping-tenten van Green Fields! Terwijl je toch het echte tent- en campinggevoel ervaart geniet je ook van een comfortabel bed en een verwarmingssysteem voor de frissere nachten. In de tenten is ook verlichting en zijn er stopcontacten. Wil je het extra luxe? De deluxe tenten hebben zelfs een zitkamer, een badkamer en een sfeervolle gashaard. Op het terrein van Green Fields vind je bovendien tuinhaarden en verschillende plekken waar je kunt barbecueën. Ook is er een restaurant, een speeltuin voor de kinderen en worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Ontspannen kan ook in de wellness bij het zwembad.

Adventure Valley ligt naast de deur, maar er zijn nog talloze andere mogelijkheden. Neem een duik in de geschiedenis en verwonder je bij de megalieten van Wéris. In het mooie dorpje Wéris vind je het Megalietenhuis waar een museum in gevestigd is dat gewijd is aan de mensen die deze regio 5000 jaar geleden bevolkten en die de stenen geplaatst hebben. Vanuit deze locatie kan je een wandeltocht van ongeveer vijf kilometer ondernemen. Deze wandeltocht heet ‘Op zoek naar de verloren dolmen (hunebedstenen)’, en leidt je langs de verschillende megalieten en monolieten (grote stenen die rechtop geplaatst zijn) in de omgeving.

8. Gastvrije Bed & Breakfast bij het rustige plaatsje Grande Enneille

La fleur et le soleil Bed & Breakfast heeft gastvrijheid hoog in het vaandel staan en wil hun gasten laten genieten van rust en ruimte, een goed ontbijt, sereniteit, prettig gezelschap en een huiselijke sfeer. De locatie is een oude fermette, een boerenhuis, uit 1911 waar de eigenaren hun gasten willen laten ontsnappen aan hun hectische leven. Er zijn verschillende kamertypes in de fermette, maar allemaal hebben ze een comfortabel kingsize bed en een eigen badkamer en toilet. De inrichting is romantisch en landelijk. Ontbijten gebeurt in de gezellige ontbijtruimte. Vanuit de tuin kijk je uit over de weilanden en bossen die je verleiden tot het maken van lange wandelingen of fietstochten.

In de Ardennen zijn meerdere grotten te bezichtigen. Niet ver van La Fleur et le soleil zijn bijvoorbeeld de Grotten van Hotton. Deze grotten zijn pas in 1958 per ongeluk ontdekt. In de grotten zijn druipsteenformaties te bewonderen en een stalagmiet van anderhalve meter hoog. Ze hebben de bijnaam ‘De grotten van duizend en één nacht’ en behoren tot de mooiste grotten van België. Rondleidingen duren ongeveer een uur en vergeet vooral niet om goede schoenen aan te trekken!

9. Luxe Welness Bed & Breakfast in Septon, Durbuy

Durbuy Suites ademt een luxe sfeer uit die je overal terugziet. De ruime suites zijn allemaal uitgerust met kingsize bedden en hebben luxe inloopdouches met gratis toiletartikelen, een zithoek met flatscreen televisie en een minibar. De gasten van Durbuy Suites kunnen genieten van privégebruik van de wellness-faciliteiten. Er is een overdekt zwembad, een Jacuzzi, lounges, een terras en een Finse sauna om in te ontspannen. Wil je je extra laten verwennen? Kies dan één van de beautybehandelingen of massages!

In het nabijgelegen stadje Durbuy zijn talloze interessante zaken te bekijken. Denk bijvoorbeeld eens aan het grootste vormsnoeipark van de wereld, Topiary Park, waar je meer dan tweehonderdvijftig plantsculpturen, verspreid over meer dan 10000 vierkante meter, kunt bekijken. Het park herbergt onder andere een honderdtwintig jaar oude struik die het nog steeds ieder jaar goed doet. Een vier meter hoge olifant, gesneden uit een tachtig jaar oude boom en een buxus met de initialen van Yves Saint Laurent (op bestelling!) zijn ook interessante onderdelen van dit goed onderhouden park.

10. Luxe familiehuis midden in de natuur bij Septon, Durbuy

Logeren in Durbuy doe je in stijl in deze luxe accommodatie voor maximaal acht personen. Het gehele huis ademt comfort uit en is een heerlijke plek om in terug te komen na een actieve dag in de Ardennen. Het huis heeft vier slaapkamers en twee badkamers zodat iedereen voldoende privacy heeft. Er is een volledig uitgeruste keuken en een wasmachine. Je hebt de beschikking over je eigen verwarmde openluchtzwembad en bubbelen in de jacuzzi behoort ook tot de mogelijkheden. Uitkijken over de prachtige omgeving van Plateau du Soleil waar het huis staat, kan je de avond verlengen door lekker bij het vuur in de vuurschaal te zitten met je familie. Of binnen, want daar brandt een gezellig haardvuur.

Ook in Septon staat Chateau de Petite Somme. Zodra je het terrein van het kasteel betreedt waan je je een beetje in India. In 1979 was het kasteel dat uit het eind van de negentiende eeuw stamt, vervallen en werd het aangekocht door de Krishna beweging. Deze beweging transformeerde het kasteel tot een spiritueel centrum met de naam Radhadesh. Op het kasteel worden verschillende spirituele activiteiten georganiseerd. Het is open voor bezoekers.

11. Vrijstaande vakantiewoning niet ver van het centrum van Durbuy

Deze vakantiewoning heeft alles wat je nodig hebt voor een comfortabel verblijf in Durbuy. Het gerenoveerde huis heeft naast een woonkamer, een volledig uitgeruste luxe keuken. Het interieur is strak met veel houten elementen die het een gezellige, huiselijke uitstraling geven. De badkamer heeft een toilet, een wastafel en een Italiaanse stortdouche. Het huis heeft twee slaapkamers.

Na een bezoek aan het stadje Durbuy met het prachtige Kasteel van Durbuy, is het tijd om te gaan eten binnen de kasteelmuren. Het enige restaurant binnen die muren is Le Fou du Roi. Het interieur van dit restaurant is eigenzinnig, leuk, en romantisch. Het eten is van een hoge kwaliteit met exclusieve gerechten die mooi geserveerd worden. Het menu is Frans, met Italiaanse invloeden. Wie wil er nu niet kunnen zeggen dat ze in een kasteel gedineerd hebben?

12. Chique herenhuis met privé tennisbaan vlakbij het centrum van Durbuy

In dit modern ingerichte herenhuis kunnen wel vijftien gasten slapen in Durbuy. Het beschikt namelijk over zes slaapkamers en vier badkamers. Ideaal voor familievakanties met meerdere gezinnen tegelijk. Zeker als ze sportief zijn want dit huis heeft een privé tennisbaan waar je gebruik van kan maken. Zelf kokkerellen kan in de volledig uitgeruste keuken, maar er staat ook een barbecue buiten waar gebruik van gemaakt kan worden.

In Durbuy, kan je de stad op een zeer speciale manier ontdekken. Speel een Urban Escape Game! De Escape Game is gebaseerd op een legend uit de omgeving van Durbuy waarin wordt verteld over hekserij. In twee uur tijd moet je proberen de stad en haar inwoners te redden van de heksen. Het enige dat je nodig hebt is je smartphone. Onderweg ontdek je allerlei verborgen plekjes van het mooie stadje.

13. Charmant, rustig gelegen vakantiehuis in Bohon

In Bohon, ongeveer drie kilometer van het historische centrum van Durbuy, ligt dit charmante vakantiehuis dat geschikt is voor acht gasten. Het huis heeft vier slaapkamers en drie badkamers. Het interieur is landelijk en modern tegelijk doordat op meerdere plekken de stenen muren goed te zien wat een mooi contrast geeft met de verdere strakke afwerking. De woonkamer is groot en licht en heeft een houtkachel die sfeerverhogend werkt. De open keuken heeft een chique kookeiland. Buiten eten wordt extra leuk in het romantische prieeltje in de tuin.

Voor een sportieve of relax-activiteit hoef je hier niet ver te gaan, in dezelfde straat als deze woning bevindt zicht een sportcomplex met subtropisch zwembad en sauna. Tijdens een tripje naar Durbuy kan je confiturerie Saint-Amour binnenlopen. Dit familiebedrijf produceert verschillende jams, gelei en verzorgingsproducten. Deze producten worden in twee lokale winkels verkocht. De familie bestaat uit ambachtslieden die het vak van vader op zoon hebben doorgegeven. Ze werken met lokale producten die ze uit tuinen en bossen in de Ardennen verzamelen. De werkplaats kan je bezoeken. Hier wordt een film vertoont over het proces van jam maken. In de winkel zijn veel verschillende producten te koop.

14. Sfeervol, artistiek ingericht, duurzaam vakantiehuis in Longueville

Dit vakantiehuis staat garant voor uniek overnachten in Durbuy omdat het duurzaamheid en ecologische voorzieningen op perfecte wijze weet te combineren met comfort. De duurzaamheid blijkt uit de opbouw van de woning, die bestaat uit 100% duurzame materialen. De woning heeft dan ook het Panda Certificaat van WWF gekregen wat aangeeft dat de woning voldoet aan de ecologische criteria. Er zijn twee slaapkamers en twee badkamers wat de woning buitengewoon geschikt maakt voor een gezinsverblijf. De badkamer is uitgerust met een lekkere jetstream douche. De inrichting en het kleurgebruik in de woning zijn artistiek en levendig. Dit is geen doorsneewoning, maar wel eentje waar je je onmiddellijk thuis zult voelen.

In het nabijgelegen Durbuy staat het Klooster van de Récollets en de Récollectines, dit waren de Franciscaanse broeders en zusters. Het klooster stamt uit 1663 en is open voor bezichtiging. Nog veel ouder dan het klooster zijn de grotten van Comblain. Deze grotten zijn in 1900 ontdekt doordat een hond in een opening naar de grotten was gevallen en er een reddingsactie op touw werd gezet. De grot bestaat uit twaalf zalen en zijn te bezoeken met een gids die uitleg geeft over het ontstaan van de grot.

15. Rustieke, luxe kamers en appartementen centraal gelegen in Durbuy

De kamers en appartementen van Duruby – Chambre de Luxe & Suite hebben een rustieke, robuuste uitstraling. Er is veel aandacht aan bijpassende details besteed, dierenhuiden, ornamenten, verlichting, alles werkt mee om een passende, gezellige sfeer te creëren. Alle kamers hebben een comfortabel bed, een kledingkast, een flatscreentelevisie en een eigen badkamer. Ook is er in alle kamers een zithoek om fijn te relaxen.

Durbuy heeft een lokaal biertje dat natuurlijk ook in Durbuy gebrouwen wordt door microbrouwerij Marckloff. Het bier stamt uit de oorspronkelijk uit zestiende eeuw. Na een paar eeuwen afwezigheid is het in 1989 weer opnieuw opgepikt. Het bier wordt in kleine hoeveelheden gebrouwen, vandaar de naam microbrouwerij. Het wordt verkocht aan lokale horeca en aan mensen die de brouwerij bezoeken. En dan de smaak natuurlijk! Het bier is licht troebel en heeft een amberkleur. De smaak is lichtbitter en fruitig. Het alcoholpercentage is 6,5 procent. Proost!