Uniek overnachten in Nederland

11x uniek overnachten in Nederland

Wil je een nachtje of weekendje weg plannen? Overweeg dan te boeken bij een van de vele unieke accommodaties die Nederland rijk is! Sommige bed and breakfasts zijn gemakkelijk te vinden, maar veel liggen verborgen in het stadshart van een historische stad of in de weelderige natuur.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een huiveringwekkende overnachting in een voormalige gevangenis, een rustig weekendje weg in een houten lodge in een natuurgebied, slapen op een milieuvriendelijke stadscamping of een luxe verblijf in een ruim honderd jaar oude druivenkas? Voor iedereen die op zoek is naar een buitengewone belevenis, hebben wij tien keer een unieke overnachting in Nederland geselecteerd. Waar overnacht jij straks?

1. Duurzaam slapen op een ecologische stadscamping in Rotterdam

Op een steenworp afstand van het Keilecafe vind je Culture Campsite. Op deze camping staan zo een twaalf tiny houses ontworpen door architecten, vormgevers en kunstenaars. De kunstzinnige accommodaties zien er allemaal anders uit, hebben iedereen een eigen naam en zijn gemaakt van gerecycled materiaal. De kunstobjecten zijn gebouwd naast een werf waardoor je een rustgevend uitzicht hebt op varende boten. Culture Campsite ligt tien minuten buiten Rotterdam centrum waardoor je je hier, na een druk dagje in de havenstad, lekker kunt ontspannen. Heerlijk eten, voor een klein tarief een drankje en snack uit de minibar, struinen tussen de planten, een boek lezen in de gedeelde woonkamer; het is allemaal mogelijk op Culture Campsite. De stadscamping ligt tevens vlakbij Schiedam en is ook te combineren met een dagje strand, bijvoorbeeld Scheveningen of Kijkduin.

Culture Campsite wordt gerund door vriendelijke eigenaren die ervoor zorgen dat de (zelfgebouwde) faciliteiten schoon zijn en er verzorgd uitzien. Er is wifi en persoonlijke spullen kun je opbergen in een beveiligde locker. Het is daarnaast mogelijk om zelf te koken in een keuken met koepel; ideaal voor als het slecht weer is. Houd je van duurzaamheid, maar doe je ook graag aan yoga? Dan zit je bij Culture Campsite helemaal goed. De ecologische stadscamping organiseert yogaklassen, stadsretraites en ademhalingssessies. Culture Campsite is gelegen op een rustige locatie net buiten Rotterdam, Schiehavenweg 12. Een buitengewoon vakantiepark in Nederland of deze gezellige stadscamping?

2. Panoramisch overnachten in een havenkraan in Harlingen

Heb je altijd al eens hoog in de lucht willen overnachten? Dan is de draaiende Havenkraan van Harlingen iets voor jou! Deze unieke bed and breakfast bevindt zich op maar liefst 17 meter hoogte. Door plaats te nemen in de besturingscabine, kun je de slaapkamer gemakkelijk draaien en zo jouw eigen uitzicht kiezen. Op die manier kun je slapen met uitzicht op het historische stadshart van het Friese Harlingen of verder draaien tot je uitkijkt over de Waddenzee. Overnachten in de havenkraan van Harlingen is dan ook goed te combineren met een bezoek aan haven- en Elfstedenstad Harlingen. In dit sfeervolle stadje in Friesland vind je historische pakhuizen, grachten en het is vandaag de dag nog altijd verbonden met de zee. Je kunt hier genieten van lekker eten in restaurants en een drankje doen in een van de vele cafés die de stad rijk is. Harlingen is daarnaast via een veerpont verbonden met Waddeneilanden Texel en Vlieland. Je kunt een dagje uitwaaien op het strand, vuurtorens bekijken en een beetje cultuursnuiven op een van deze eilanden dus gemakkelijk combineren met een overnachting in de havenkraan van Harlingen!

In de havenkraan bereik je met een lift de verblijfplaats waar je vriendelijk wordt ontvangen door de gastvrouw. Er is één woonruimte geschikt voor één of twee personen. Daarnaast kun je van het uitzicht genieten op een prachtig dakterras. De woon- en slaapkamer zijn goed onderhouden, ruim en voorzien van een grote douche, wifi en climate control. Het royale ontbijt bestaat uit verse broodjes, bezorgd door de lokale Harlingse bakker. Heb je geen hoogtevrees en wil je een unieke overnachting combineren met luxe? Boek dan snel jouw nachtje weg in de Havenkraan van Harlingen, Dokkade 5.

3. Ontspannen slapen in luxe houten natuurlodge middenin de Drentse natuur

Ben je toe aan rust en ontspanning en wil je dit het liefst met meerdere mensen ervaren? De Vier Eiken in het Drentse Wapserveen heeft, in samenwerking met de Vereniging voor Natuurmonumenten en met natuur- en milieufederatie Drenthe, deze luxe natuurlodge ontworpen. De houten lodge is vrijstaand en biedt ruimte aan één tot maar liefst acht personen. In het dak van de natuurlodge zijn lichttubes ingebouwd waardoor zonlicht binnenstroomt. In de lodge bevinden zich vier slaapkamers verdeeld over twee verdiepingen voorzien van twee douches. Daarnaast biedt de lodge een grote woonkamer met een speksteenkachel en televisie waar je heerlijk kunt lezen of met zijn allen samen kunt komen. De open keuken geeft uitzicht op de natuur en is voorzien van een vaatwasser en combimagnetron. De wellnessfaciliteiten bevinden zich op het buitenterras. In de heerlijke privé sauna en hottub kom je helemaal tot rust. 

De natuurlodge gaat naadloos op in het omliggende natuurgebied Holtingerveld. Je vindt hier grazende Schotse Hooglanders en je kunt hier wandelen, fietsen, paardrijden en optimaal genieten van de natuur. Het natuurgebied biedt ook een speciale 2,7 kilometer lange kinderspeurtocht: Mammoetspoor. Heb je zin in een dagje cultuur? Breng dan een bezoekje aan het prachtige dorpje Havelte, ook wel de “Parel van Drenthe” genoemd. Naast overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog waarin dit dorpje een belangrijke rol speelde, kun je hier monumentale panden, een molen en de Havelterberg met enkele hunebedden bezoeken. Combineer luxe, rust, natuur en cultuur in deze prachtige natuurlodge in Wapserveen, Oosteinde 14.

4. Bloedstollende overnachting in een voormalige gevangenis in Almelo

In het centrum van het Twentse Almelo bevindt zich sinds 2006 Hotel Huis van Bewaring. Dit kleine hotel heeft ongeveer zeventig jaar lang dienstgedaan als gevangenis. Dit is nog altijd goed te merken, want de meeste oude details zijn bewaard gebleven. Zo zijn er stukken oude muur te zien, de celdeuren zijn intact gehouden en er zitten tralies voor de ramen. Enkel de cellen zijn samengevoegd om de slaapkamers iets groter te maken, maar wanneer je via de stalen trap naar de balustrade loopt, waan je je echt even in het traditionele gevangenisleven. De cellen in Huis van Bewaring zijn inmiddels gelukkig voorzien een groot bed, luxe badkamer met douche en design ligbad en een gezellig zithoekje met televisie. De cellen zijn geluidsdicht waardoor je geen last hebt van de andere hotelgasten. Het hotel beschikt over wifi, vriendelijke medewerkers en een coffee corner en terras waar je tot middernacht onbeperkt koffie en thee kunt drinken.

Omdat Hotel Huis van Bewaring in het stadshart van Almelo ligt is er genoeg te doen. Je kunt er heerlijk shoppen, een terrasje pakken, uiteten gaan in een van de fijne restaurants en naar de film of het theater. Als je zin hebt in cultuur is een bezoek aan het Stadsmuseum Almelo een aanrader. Zin in nog meer spanning? Ga dan langs Escaperoom Almelo voor een extra adrenaline boost. Daarnaast kun je rond Almelo prima (historisch) wandelen en fietsen en genieten van de bosrijke natuur. Voor een bloedstollend nachtje weg ben je aan het juiste adres bij Hotel Huis van Bewaring in Almelo, Marktstraat 7.

5. Romantisch ontstressen in een rustieke molen in West-Friesland

Wil je je partner een unieke overnachting bezorgen? Dan is een nachtje weg in een oude molen wel iets voor jou! Poldermolen Waarland stamt uit 1590 en die sfeer proef je direct. De eigenaar van de molen geeft je graag een rondleiding en leert je het een en ander over molens. Ook door de authentieke houten draagbalken en andere details in de molen, waan je je gemakkelijk honderden jaren terug in de tijd. Overnachten in Poldermolen Waarland is niet alleen super romantisch, het is ook het perfecte moment om samen heerlijk tot rust te komen. De molen beschikt over vier slaapplekken, hierdoor is het ook een goede accommodatie voor een gezin met wat oudere kinderen. Dankzij de rijkelijke raampartijen kijk je in de molen uit over de landelijke omgeving van West-Friesland. Poldermolen Waarland heeft een gezellige woonkamer voorzien van een sofa, televisie, wifi en bluetooth. Er is een rustieke badkamer met douche aanwezig.

Een romantische overnachting in deze oude molen is perfect te combineren met een dagje aan het strand. Waarland ligt vlakbij badplaatsen Egmond aan Zee, Schoorl, Bergen en Callantsoog. Wil je heerlijk shoppen, uiteten, naar de film of cultuursnuiven? Plan dan een dagje Alkmaar want deze stad ligt maar een kwartier van de molen af. Wil je graag van de natuur genieten? In Waarland Vlindorado, een overdekte tropische vlindertuin waar je onder meer de unieke Blauwe Morpho kunt aanschouwen. Daarnaast ligt Waarland in de buurt van enkele natuurgebieden zoals De Boomerwaal en de Woudmeerpolder. Hier kun je uitstekend wandelen of fietsen. In Poldermolen Waarland, Hoebeland 9 kom je in een romantische, rustieke omgeving helemaal tot rust.

6. Overnachten in een knusse silo vlakbij Rotterdam

In Rotterdam Delftshaven is sinds 2019 op voormalig bedrijventerrein De Kroon een duurzame glamping te vinden. Op het terrein van Culture Campsite staan enkele kunstobjecten ruim opgesteld waarin je heerlijk tot rust kunt komen. Alle objecten zijn kleiner dan een Tiny House, ontworpen door kunstenaars en gemaakt van reststromen. Zo is dit raketachtige kunstobject vervaardigd van een oude silo die voorheen werd gebruikt op een boerderij. In het gerecyclede object kun je op luxe wijze kamperen en overnachten in een tweepersoonsbed met in de kleine kamer genoeg ruimte voor bagage en voorzien van wifi.

De camping ligt net buiten Rotterdam centrum waardoor je een overnachting goed kunt combineren met een dagje shoppen of cultuur. Ook een dag naar het strand is prima af te sluiten met een overnachting op deze milieuvriendelijke camping. Maar voor het slapen een wandeling langs de Maas of bezichtig de historische Delfshaven. Op het campingterrein is een bar te vinden waar je voor weinig geld kunt genieten van een drankje en een snack. In de gedeelde woonkamer kun je je heerlijk terugtrekken tussen de kunst en de plantenbakken. Het terrein beschikt over gedeelde sanitaire voorzieningen en een keuken met koepel. De camping wordt draaiende gehouden door vriendelijke eigenaren die de kunstobjecten goed schoon en fris houden en je daarnaast kunnen voorzien van de beste toeristische tips in en om rond Rotterdam. Daarnaast kun je hier yogaklassen volgen en aan je focus werken tijdens ademhalingssessies. Wil je ook lekker ecologisch gaan glamperen? Dat kan net buiten Rotterdam, Schiehaven 12.

7. Sprookjesachtig slapen in een 100 jaar oude druivenkas in hartje Breda

Wie goed zoekt, vindt in hartje Breda een wel heel bijzondere bed and breakfast. Huize Druivelaar is gevestigd in een oude, rustieke boerderij uit 1902. De boerderij ligt verscholen achter veel groen waardoor je de stad even helemaal achter je kunt laten. Voor een ontspannende of romantische overnachting zit je hier dus wel goed! De kamer in Huize Druivelaar bevindt zich in een honderd jaar oude druivenkas van wel 36 meter lang en biedt ruimte voor één tot twee personen. De ruime slaapkamer is voorzien van een royaal queensize bed. Ook televisie (met Netflix), wifi en gezelschapsspelletjes zijn in de accommodatie aanwezig, evenals een luxe badkamer. Authentiek en modern komen samen in de industrieel Scandinavische stijl van de boerderij en er zijn veel prachtige zithoekjes vol groen gecreëerd. 

Huize Druivelaar wordt omringd door een ruim 2000 vierkante meter sprookjesachtige stadstuin waar je heerlijk kunt wandelen, vogels kunt spotten en frambozen, kruisbessen, bramen, Japanse wijnbessen en appels kunt plukken. Tijdens het inchecken word je welkom geheten door de twee gastvrije eigenaren van de boerderij of hun familie en geniet je van een heerlijke borrelplank. Het luxe ontbijt bestaat uit biologische producten uit de streek. Als je in Huize Druivelaar overnacht, krijg je leenfietsen ter beschikking waarmee je binnen tien minuten het centrum van Breda bent om te shoppen of een film te pakken. Op loopafstand van de boerderij vind je een bakker, restaurant en een supermarkt. Wil je liever iets actievers doen? De boerderij ligt pal aan de Brabantse Van Gogh fietsroute die uit ruim 400 kilometer bestaat. Je kunt in en rondom Breda alle inspirerende plekjes van deze Hollandse meester bezoeken. Romantisch tot rust komen kan in deze sprookjesachtige kas in Breda, Haagweg 386.

8. Slapen in een luxueze bunker met wellness in Julianadorp

Even helemaal weg? Trek je terug in De Bunker. Dan is je vakantie in beton gegoten. Comfort, historie en karakter. Vakantiehuis De Bunker is bijzonder, zoveel is zeker. De Bunker is een vakantiehuis voor zes personen, ruim en luxe, maar ook echt historisch. Een woonkamer met open keuken die van alle gemakken voorzien is met vrij uitzicht op het westen (zonsondergang). Een badkamer met gescheiden toilet. In de bunker zijn 3 slaapkamers en er hangt en luchtfiltersysteem. Uiteraard is er ook verwarming aanwezig.

Er zijn maximaal 4 Honden toegestaan bij ons (1 hond €15,- en elke extra hond €5,-). De tuin is afgesloten dus veilig. Er is een omheinde speelveld met een pingpongtafel, jeu de boulesbaan en een trampoline. Er staat een houtgestookte Finse sauna. Deze is optioneel bij te boeken. De weber BBQ is ook optioneel bij te boeken. Het is inclusief bed en bad linnen en als u aankomt zijn de bedden al voor u opgemaakt. Ook staat er voor u een leuk welkomstgeschenk klaar met o.a verse eitjes van onze eigen kippen.

Het winkelcentrum ligt op 1,8km van de bunker vandaan en het strand met leuke strandtenten 4,6km.

9. Bijzonder overnachten in een iglo nabij Rotterdam

Net buiten Rotterdam, in de buurt van het historische Delfshaven, staan op Culture Campsite verschillende kunstobjecten opgesteld. Deze accommodaties zijn ontworpen door Isis Hoos en Laura Abbink en onderdeel van een ecologische stadscamping. Dit object bestaat uit aan elkaar gemonteerde iglo’s waarin kalveren zijn opgegroeid. Nu hebben deze iglo’s een tweede leven gekregen en doen ze dienst als milieuvriendelijke accommodatie op een kunstzinnige glamping. Het kunstobject is geschikt voor één of twee personen en voorzien van een groot tweepersoonsbed en genoeg ruimte voor bagage. Persoonlijke spullen kun je opbergen in een beveiligde locker, aan te vragen bij de vriendelijke eigenaren van het campingterrein. De gedeelde sanitaire voorzieningen zijn schoon en fris en in de gedeelde woonkamer kun je heerlijk tot rust komen tussen de planten. Het terrein is voorzien van een keuken met koepel waar je je eigen eten kunt koken. Er is tevens een bar aanwezig voor een goedkoop drankje en een snack. Je kunt hier heerlijk tot rust komen terwijl je luxe kampeert.

Op het terrein worden daarnaast yogaklassen en ademhalingssessies gegeven om nog meer zen te worden. Een bijzondere overnachting in deze iglo op een ecologisch kampeerterrein is goed te combineren met een dagje Rotterdam. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de Euromast, maak een wandeling langs de Maas of combineer een dag aan het strand van Scheveningen of Kijkduin met een overnachting in deze duurzame iglo net buiten Rotterdam, Schiehaven 12.

10. Dromen van de jaren ’70 in een SRV-wagen in de buurt van Rotterdam

Op Culture Campsite, een luxe glampingterrein onder de rook van Rotterdam, staan verschillende kunstobjecten waar je ecologisch in kunt overnachten. Tijdens de jaren ’70 waren SRV-wagens enorm populair. Tot midden jaren ’90 reden dit soort wagens door heel Nederland. Als accommodatie is deze rijdende supermarkt vrij ruim. Veel elementen van de wagen zijn behouden, zo zit er nog een authentiek stuur en dashboard in. De SRV-wagen is geschikt voor één of twee personen. Er past een comfortabel tweepersoonsbed in er is nog ruimte over voor bagage aan de voorkant van de wagen.

Op het gezellige terrein bevindt zich een sanitaire voorziening die gedeeld wordt met de andere campinggasten. In de grote woonkamer kun je lekker lezen, tot rust komen met je partner of kletsen met de vriendelijke eigenaren of de andere bezoekers. In de bar kun je gezellig een drankje doen met een snack. Dankzij de openbare keuken met koepel kun je zelf bepalen wat je eet en dit zelf bereiden. Alle voorzieningen zijn goed onderhouden. Hierdoor krijg je een luxe kampeergevoel. Een nachtje weg in deze SRV-wagen is een aanrader na een dagje Rotterdam. Op het terrein kun je de stadse drukte helemaal achter je laten en heerlijk tot rust komen. Vlakbij de duurzame camping ligt Delfshaven, een historisch stukje Rotterdam dat tijdens het bombardement in 1940 niet ten onder is gegaan. Bezoek hier De Delft, een replica van een oorlogsschip en drink een lekker biertje in Stadsbrouwerij De Pelgrim. Wil je overnachten op een duurzame locatie combineren met een dagje shoppen of historisch genieten? In Rotterdam, Schiehaven 12 vind je wat je zoekt!

11. Pittoresk verblijf in een voormalig klooster in het centrum van Maastricht

Op een prachtige locatie in hartje Maastricht ligt Hotel Monastère. Het gebouw waarin dit luxe hotel zich bevindt, dateert uit de 14e eeuw en deed dienst als klooster. Tijdens de verbouwing zijn pittoreske elementen van het klooster bewaard gebleven. Hierdoor is het huidige hotel een mooie combinatie van oud en nieuw, hip interieur design. Deze suite van twee verdiepingen in boutique sfeer is geschikt voor één tot twee personen, voorzien van een royaal kingsize bed en een heerlijk balkon. De luxe badkamer heeft een inloop regendouche en een klassiek bad op pootjes. In de zitkamer staat een comfortabele sofa met meerdere zithoekjes. Er is gratis wifi en een flatscreen televisie aanwezig. 

Omdat Hotel Monastère in het centrum van Maastricht ligt, is een nachtje weg in dit voormalige klooster goed te combineren met een dagje Maastricht. In deze historische stad kun je heerlijk shoppen. Voor een lekker bakje koffie kun je terecht bij Coffeelovers in de sfeervolle boekhandel Dominicanen (die ook een zeker een bezoekje waard is). Aangezien het hotel nog geen kilometer van het Vrijthof afligt, zijn er altijd fijne restaurants en cafés in de buurt waar je culinair kunt genieten. Cultuursnuiven kan tijdens een bezoek aan de Sint-Servaasbasiliek of de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Wil je de natuur opzoeken? Dan kan in het Stadspark van Maastricht. Spot verschillende dieren, beklim de Jekertoren of bezichtig de Middeleeuwse Helpoort. Voor een pittoresk verblijf waar genoeg te doen is ben je aan het juiste adres in Hotel Monastère in Maastricht, Boschstraat 71.